Memória – Seniorlab https://seniorlab.citilab.eu https://seniorlab.citilab.eu Mon, 02 Sep 2019 10:20:28 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 HISTORIA DEL CARRER XIPRERET https://seniorlab.citilab.eu/?p=4571 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4571#respond Thu, 27 Jun 2019 15:13:38 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4571

Magnífic recull de informació d’un carrer emblemàtic, com es el carrer Xipreret (situat a l’Hospitalet de Llobregat) que ens parla d’un passat de masies i camps de conreu, moments en el que la industrialització creixent encara estava molt llunyana. En aquest carrer queda l’empremta de les construccions típiques catalanes com son les masies. Ens [...]]]>

Magnífic recull de informació d’un carrer emblemàtic, com es el carrer Xipreret (situat a l’Hospitalet de Llobregat) que ens parla d’un passat de masies i camps de conreu, moments en el que la industrialització creixent encara estava molt llunyana.
En aquest carrer queda l’empremta de les construccions típiques catalanes com son les masies.
Ens parla de pagesia, d’una vida plena d’esforços dedicada al treball en el camp, en la que els cultius típics de la zona eren: blat de moro, i la vinya (fins que aparegués la fil·loxera)
Hi ha informació del segle XVI que ens parla d’aquest carrer que en poc menys de 100 mts., hi ha una bona representació d’edificacions com:
• La Talaia
• Ca n’Oliver
• Casa dels finestrals gòtics
• Casa Espanya
• Ca la Vidala

tot i que no forma part del carrer Xipreret, no podem deixar d’anomenar Can Sumarro, masia que actualment té la utilitat de biblioteca.

La industrialització apareix, com en altres zones al Baix Llobregat.
El segles XIX i XX, l’Hospitalet viu diferents e importants canvis com l’arribada del Canal de l’Infanta, els prats indians, Industries Textils, Industria de material de construcció, l’arribada del ferrocarril, i molts mes que podreu veure i llegir a Internet.

Sense voler perdre el fil inicial del carrer Xipreret i per tancar, volem agraí a Sra. Paquita que amb la seva empenta i carinyo, ens ha acollit i ha compartir els seus records i vivències.
També volem fer menció a l’associació Gent de Pau, que ens han donat l’oportunitat de presentar aquest treball en l’espai de Can Riera.
Article: Dolors Solano

Informació extreta de Wikipedia
“L’origen del carrer se situa en l’època romana on feia de separació entre propietats agrícoles. En aquest lloc es forma el nucli de l’Hospitalet. La presència de la Torre Blanca (l’Harmonia), de la qual es té documentació del segle XI, fa que en aquestes terres es fundés el petit hospital de camí que donaria nom a la ciutat. A partir del segle XVI viu un moment d’expansió, en aquella època les famílies més importants es construeixen grans casals al llarg i al costat del carrer.
Hi ha diversos corralons, petits culs de sac oberts al carrer principal, però que ofereixen un espai que havia esdevingut un pati comunitari on se situaven els pous i safareigs per a rentar la roba”.

]]> https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4571 0
SIS AVIS A LA CUINA + 1 – MERCATS DE FERRO https://seniorlab.citilab.eu/?p=4567 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4567#respond Thu, 02 May 2019 14:27:33 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4567

En el treball realitzat per Sis avis a la cuina+1, podem veure un recull dels mercats mes emblemàtics, que van sorgir a la ciutat de Barcelona. Alguns d’ells amb la particularitat que van ser construïts sobre les runes de convents i/o esglésies, donant el nom d’aquests antics emplaçaments a les noves construccions. Segons la [...]]]>

En el treball realitzat per Sis avis a la cuina+1, podem veure un recull dels mercats mes emblemàtics, que van sorgir a la ciutat de Barcelona.
Alguns d’ells amb la particularitat que van ser construïts sobre les runes de convents i/o esglésies, donant el nom d’aquests antics emplaçaments a les noves construccions.
Segons la informació trobada, aquests mercats van néixer el segle XIX, com concepte de mercat cobert, coincidint en un moment en el que es vol donar importància a la reestructuració dels espais urbans.
Algunes d’aquestes construccions les podem identificar amb un clar concepte modernista, potser volent donar una visió mes industrial dels mercats en els que tota l’estructura està realitzada en vidra i ferro, passant aquest últim, de elements decoratius (de una gran riquesa ornamental) a la construcció d’edificacions, façanes, columnes, enreixats, estructura de les finestres, també volem resaltar la riquesa del vidre, amb un gran colorit i formes que donen a l’estructura moviment i llum, però no per això deixant de ser edificis de una gran bellesa i riquesa estructural.
El que si es cert es que aquestes edificacions s’han convertit en joies arquitectòniques i els espais on es troben han adquirit categoria e interès turístic.
Article: Dolors Solano

]]> https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4567 0
BARRI PERDUT DE BARCELONA https://seniorlab.citilab.eu/?p=4546 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4546#comments Thu, 18 Apr 2019 10:59:41 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4546

Tot va començar amb la visita a la Casa dels Entremesos, per casualitat vaig arribar aquest indret sense sabé que feien en aquest lloc. Sorpresa agradable ja que a la porta, la persona que feia les tasques de vigilant ens va explicar que feien i quina trajectòria tenia l’establiment, ens va convidar a pujar [...]]]>

Tot va començar amb la visita a la Casa dels Entremesos, per casualitat vaig arribar aquest indret sense sabé que feien en aquest lloc.
Sorpresa agradable ja que a la porta, la persona que feia les tasques de vigilant ens va explicar que feien i quina trajectòria tenia l’establiment, ens va convidar a pujar a la primera planta per veure una exposició anomenada “Barri Perdut”, de la qual ja ens avia fet una petita introducció.
Vaig quedar per un costat encantada i per altre molt trista, en assabentar-me d’una part tan important de la historia de Barcelona, desconeguda per mi fins aquell moment.
Un barri perdut, amb tot el que comporta: carrers desapareguts, gent desnonada, cultura desapareguda, festes del barri perdudes, nens que van perdre els seus amics i companys de jocs, el seu entorn, comerços que van a ver de traslladar-se altres carrers on van haver de començar de nou les seves activitats comercials.
Una presa de decisions, amb unes conseqüències brutals de les quals ningú es va fer responsable, ja que l’objectiu era obrir una via directa al mar, la Via Laietana (abans anomenada Gran Via A), la modernitat de la ciutat avançava i calien sacrificis.
Tal i com anava descobrint aquest barri de carrerons estrets, veia en algunes de les imatges nens de mirada sorpresa, davant de les càmeres dels fotògrafs que anaven prenen testimoni gràfic, de tots aquells carrers que en breu desapareixerien, i em pregunto què deurien pensar.
Anys després va arribar la guerra, i els bombardejos de les tropes italianes des de el mar van impactar amb edificis que encara envoltaven la Plaça Nova, i altres entorns propers, van aprofitar la avinentesa i rescatar el Pla de la Reforma inicial per destruir i fer desaparèixer els carrerons i habitatges que encara envoltaven la Plaça Nova.
La Casa dels Entremesos que te un llarg recorregut (va ser fundada el 1439) va voler ser garant i preservar la cultura en tots els seus besants: Festes de Sant Roc, Bestiari, Gegants i Caps Grossos…
Article: Dolors Solano

http://lacasadelsentremesos.cat/

]]> https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4546 5
ARTISTAS Y ARTESANOS https://seniorlab.citilab.eu/?p=4481 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4481#respond Fri, 30 Nov 2018 12:59:52 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4481

More presentations from ]]>

ARTISTAS Y ARTESANOS

More presentations from
]]>
https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4481 0
ACTIVITAT EXTERNA SENIORLAB – LITERAPOLIS BCN https://seniorlab.citilab.eu/?p=4453 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4453#comments Tue, 09 Oct 2018 15:29:32 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4453 sdr sdr cof sdr sdr sdr sdr cof cof cof cof cof cof sdr sdr sdr cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof sdr cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof cof sdr cof cof cof cof cof Screenshot_20180515-135517 Screenshot_20180515-135345 Screenshot_20180515-134901 Screenshot_20180515-125232 Screenshot_20180515-123558 Screenshot_20180515-114917 Screenshot_20180515-113856 [...]]]>

Literapolis BCN (Iternatura Comunicación), App creada per poder desenvolupar una serie de rutes literaries per BCN.
En el cas del Seniorlab ens vam decidir per el llibre del Manuel Vazquez Montalban “Tatuatge”.
Aquesta sortida es va poder realitzar per la relació entre tecnologia i literatura que ens proporcionaba el fet de treballar amb mobil i la aplicació esmentada.
Les …….. ens va proporcionà van ser les següents:
* Interés pedagògic – Envelliment actiu
* Activitat tecnológica externa – Breakout
* Activitat en grup – Socialització
* Activitat literària – Coneixement excriptor i la seva obra
* Activitat cultural – Coneixement d’espais
* Debatre sobre l’activitat abans i després
* Aprenentatge tecnológic: Aprenentatge tecnològic: Coneixement de l’aplicació: Com fer-ho servir, requeriments, registrar-se, altres coneixements transversals: Google maps, posicionament dels punts de interès que es troben el llarg del recorregut i que no formen part del joc.
* Compartir taula . Impressions dels participants.
Llibre escollit: Tatuatge

Sortida dia: 15 de Maig – Participants: 9 seniors + Dolors Solano: Responsable
Sortida dia: 28 de Juny – Participants: 7 seniors + Dolors Solano: Responsable.
Punt de trobada: Estació Renfe
Horari: 9:00
Esmorzar: 10:00
Recorregut seguint els 11 punts del itinerari que forma aquest joc literari.

Itinerari del joc
1. Antic Bar Luna
2. Cocteleria Boadas
3. Plaça de la vila de Madrid
4. Antic Restaurant Quo Vadis
5. Mercat de la Boqueria
6. Perruqueria Queta
7. Plaça Vázquez Montalbán
8. Plaça Reial
9. Discoteca-Club Panam’s
10. Bar Pastís
11. Les Orenetes

Annexes

* Ruta gravada amb Wikiloc
* Impressions dels participants
* Imatges
* Creació rutes en Google Maps

]]>
https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4453 1
ARTICLE: PASSAT INDUSTRIAL A CORNELLÀ DE LLOBREGAT https://seniorlab.citilab.eu/?p=4092 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4092#respond Tue, 18 Jul 2017 14:28:30 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4092 Aportació de Dolors Solano al treball: Passat Industrial a Cornellà de Llobregat. El treball el podreu veure aquí: http://seniorlab.citilab.eu/?p=3977.

ARTICLE: INDUSTRIALITZACIÓ CORNELLÀ DE LLOBREGAT Treball de Industrialització, presentat per: Nuria Angles, Neus Sevilla, Rosa Garvi, Consol Badenes, Teresa Jimenez i Antonio Muntanyola, ens parla evidentment tal com indica el seu títol de les empreses que [...]]]> Aportació de Dolors Solano al treball: Passat Industrial a Cornellà de Llobregat. El treball el podreu veure aquí: http://seniorlab.citilab.eu/?p=3977.

ARTICLE: INDUSTRIALITZACIÓ CORNELLÀ DE LLOBREGAT
Treball de Industrialització, presentat per: Nuria Angles, Neus Sevilla, Rosa Garvi, Consol Badenes, Teresa Jimenez i Antonio Muntanyola, ens parla evidentment tal com indica el seu títol de les empreses que es van situar en aquesta localitat del Baix Llobregat
Però Cornellà es molt més que industria, es cultura, es agricultura, es historia, tenim un magnífic recull de masies, algunes de elles emblemàtiques, altres que van ser importants però per qüestions diverses com ara: espoli, estat ruïnós o desinterès, han desaparegut.
En el seu dia quan van decidir realitzar aquest treball, també hi havia l’interès de afegir informació que toqués la part històrica de Cornellà, vaig visitar la Biblioteca Nacional de Catalunya, amb el grup que encapçalava aquest treball, ens vam adonar que l’abast d’aquesta part era massa feixuga i que de fet els historiadors ja havien fet la seva feina, de totes maneres vam sol·licitar copia de tota aquesta informació i de la qual es va fer càrrec: Antonio Muntanyola.
Temps mes tard, vaig tornar a fer recerca de forma online i buscant i rebuscat en la Biblioteca Nacional de Catalunya, a l’apartat “Pergamins”, “Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya)” i “Arxiu fotogràfic-Col·leccions fotogràfiques (Centre Excursionista de Catalunya)”, (ja sabeu que avui hi ha molta documentació digitalitzada a la qual tothom te accés), m’ha proporcionat dades força interesants.

Article Passat Industrial de Cornellà de LLobregat

]]> https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4092 0
SALUD EN FEMENINO https://seniorlab.citilab.eu/?p=4675 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4675#respond Sun, 09 Jul 2017 10:28:41 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4675

 

Descripción general: Trabajo realizado por: Rosa Garvi, Neus Sevilla, Nuria Angles, Maria Torrente y Manel Sabaté.

Nombre del proyecto: Salud en femenino Definición del proyecto: Seguimiento de la salud en la mujer Que quiere decir: Problemáticas de la mujer en cuestión de salud. Como se ha realizado: Recabando información en publicaciones, webs y [...]]]>

 

Descripción general: Trabajo realizado por:  Rosa Garvi, Neus Sevilla, Nuria Angles, Maria Torrente y Manel Sabaté.

Nombre del proyecto: Salud en femenino
Definición del proyecto: Seguimiento de la salud en la mujer
Que quiere decir: Problemáticas de la mujer en cuestión de salud.
Como se ha realizado: Recabando información en publicaciones, webs y aportaciónes personales
Porque se ha escogido el tema: Nos ha parecido interesante destacar este tema.
Descripción técnica

* Distribución del trabajo entre los componentes del grupo.
* Búsqueda de información contemporànea.
* Se han recogido fotografías, diarios e información en wikipedía.
* Elaboración guión para seguir un orden cronológico
* Se ha utilizado Google drive para compartir la información en todo momento.
* Para dar forma a este trabajo hemos utilizado diferentes programas, como por ejemplo:
Presentación con diapositivas, Resizer, Audacity.
Presentación final video: Movie Maker y Vimeo.
* Se ha creado una diapositiva para incluir toda la información localizada en webs: Webgrafía.
* Creación Código Qr.

Reflexión: Rosa, Neus, Maria y Nuria.

A lo largo de la historia, la mujer ha estado dedicada a los demás, hijos, compañeros, padres, amigos, etc., nunca sin reconocimiento a su esfuerzo y perseguida durante siglos por brujería, cuando en realidad solo buscaba, mejorar la salud de las personas a través de los remedios caseros con hierbas medicinales, que en la actualidad aun se siguen usando.

También nos ha llevado a reflexionar sobre nuestra alimentación, debemos realizar un cambio para conseguir un envejecimiento saludable y activo.

En este proyecto también ha participado Manel Sabaté, el constrastar opiniones con el sexo opuesto ha sido enriquecedor.

]]> https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4675 0
CODICS QR – JUNY https://seniorlab.citilab.eu/?p=4085 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4085#respond Fri, 07 Jul 2017 08:02:56 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4085 Nova sortida amb un nou grup per a realitzar el recorregut dels Codis Qr. Va ser un dia fantàstic, segons els participants i jo els crec. Fins i tot els més reticents es van sorprendre amb [...]]]>

Nova sortida amb un nou grup per a realitzar el recorregut dels Codis Qr.
Va ser un dia fantàstic, segons els participants i jo els crec. Fins i tot els més reticents es van sorprendre amb aquesta nova forma de conèixer la història de dos barris emblemàtics de Barcelona com són el Call i el Barri Gòtic.
Arrencant des de la Plaça de Catalunya com punt de trobada, vam baixar per Portal de l’Angel, Plaça Nova, Temple de Hercules, Carrer Freneria, Carrer Llibreteria i Baixada del Carrer Llibreteria.
Esmorzem en Caelum com ja tenim costum, santuari de pastissos, pastissets, tes i cafés.
Un cop hem degustat aquesta selecció anem cap a la Sinagoga Major per escoltar els relats de un temps passat tan important com interessant de la nostra historia, .
En acabat vam continuar recorregut per el Call, els seus carrerons carregats de llegats, de veus, de historia, carrerons estrets per els que es un encant passejar i dels que no em canso mai.
Com a novetat en aquesta sortida vam visitar el museu MUHBA EL CALL, ja que va coincidir que la sortida era en dimecres.
Es un museu petit, que recull una petita part del llegat de la comunitat jueva, situada on es trobava la casa de Yusef Bonhiac, teixidor de vels.
http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/es/muhba-el-call
http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/sites/default/files/Plafo_edifici_1.pdf
Els carrers del Call Jueu: Fruiteria, del Call, Marlet, Sant Sever, Sant Honorat, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Domenec i les quatre cantonades on conflueixen els carrers: Banys Nous, Boqueria, Avinyó i Call, on naixia el Call Petit.
I sobretot no podíem deixar-nos la plaça de Sant Felip Neri, clar exponent de la crueltat de les guerres.
Repetim recorregut fora del trajecte dels QR, entrant per el carrer Argenteria , vam anar al Born, ens vam aturar a veure la botiga de botifarres i sobrassades tot just abans del Fossar de les Moreres, visita obligada a la botiga Casa Perris – Plaça Comercial, i tornada per anar a la botiga Casa Gispert al carrer Sombrerers.
Com ja tenim per costum a l’hora de dinar vam parlar sobre la sortida, el que havíem visitat, llocs nous… en fi una valoració global de la sortida.
Vam visitar, també com a visita obligada La Carmela de l’artista Jaume Plensa i de tornada i per agafar el metro vam aturar-nos a prendre una xocolata a Casa Ametller.
Dia calorós i ben aprofitat, ens acomiadem fins la propera.

]]>
https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4085 0
CODICS QR – MAIG https://seniorlab.citilab.eu/?p=4061 https://seniorlab.citilab.eu/?p=4061#respond Wed, 24 May 2017 07:56:33 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=4061
]]>
https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=4061 0
PASSAT INDUSTRIAL A CORNELLÀ DE LLOBREGAT https://seniorlab.citilab.eu/?p=3977 https://seniorlab.citilab.eu/?p=3977#comments Mon, 16 Jan 2017 18:10:43 +0000 http://seniorlab.citilab.eu/?p=3977

]]>

]]>
https://seniorlab.citilab.eu/?feed=rss2&p=3977 2